Update 2021
Hoe kan je automatische email versturen? Geautomatiseerde mails verstuur je met een email marketing systeem, ook autoresponder of email service provider genoemd.
Vroeger kon je met een Excel bestand en Outlook een hele groep mensen ineens mailen. En als het niet te veel mails zijn, is dat nog steeds mogelijk. Maar als je regelmatig je klantenbestand een mail stuurt, is Outlook niet verstandig. Het werkt traag (het is er niet voor gemaakt) en de kans bestaat dat jouw internet account wordt aangemerkt als een adres waar spam vandaag wordt gestuurd. Dat wil je nooit hebben.
Om veilig emails veel emails naar je klanten te kunnen sturen heb je een geautomatiseerd email marketing systeem nodig. Ook wel autoresponder genoemd. Deze online systemen zijn ingericht op het versturen van heel veel email en hebben daar ook toestemming voor. De kans dat jouw internetaccount als spam-adres wordt aangemerkt is veel kleiner.
Gebruik daarom altijd voor het automatisch versturen van je mails een autoresponder.
Wat is een autoresponder?
Een autoresponder is een software waarmee je meerdere emails in een vooraf bepaald tijdschema aan je volgers kan sturen.
Een autoresponder bestaat uit minimaal de volgende onderdelen:
- Een mailinglijst. Een mailinglijst is de database met al je emailcontacten.
- De mogelijkheid voor volgers om zich aan te melden voor jouw mailinglijst.
- De mogelijkheid voor volgers om zich af te melden voor jouw mailinglijst.
- De mogelijkheid om emails te schrijven en op te maken.
- De mogelijkheid om emails in een voorafbepaald tijdstip te versturen (dit heet een emailserie, opvolgserie of automation)
- De mogelijkheid om ad hoc eenmalige emails te versturen (dit heet een broadcast of campagne)
- De uitgebreidere autoresponders hebben ook mogelijkheid om specifieke acties toe te passen op het gedrag van je volgers, zoals herinneringen sturen als ze de email niet geopend hebben of ze op een andere mailinglijst te plaatsen.
Hoe werkt een autoresponder?
Een autoresponder automatiseert alle emails die je wilt versturen en personaliseert deze emails naar je volgers.
Een autoresponder stel je van te voren in. Je bepaalt eerst hoe je de email wilt gaan sturen:
- Eenmalig zoals bij een maandelijkse nieuwsbrief
- Met een opvolgserie of automation door meerdere emails geleidelijk na elkaar te versturen.
Bij een eenmalige email wordt aan alle volgers van je mailinglijst dezelfde email op hetzelfde tijdstip verstuurd. Bijvoorbeeld op woensdagochtend 28 juni 2017 om 8:00 uur. Deze email schrijf je vlak voor je het verstuurd en als de email klaar is zet je hem klaar om te versturen. Nadat de email is verstuurd, gebruik je deze email gewoonlijk niet meer.
Bij een opvolgserie schrijf je eerst meerdere emails. Deze plaats je in een opvolglijst (ook wel automation, follow-up genoemd). En je bepaalt hoeveel tijd er tussen de emails zit voor de volgende wordt verzonden.
Als een nieuwe volger zich aanmeldt voor jouw mailinglijst, stuurt de autoresponder direct de eerste email van deze opvolgserie. Jouw volger ontvangt deze email afhankelijk vanaf het moment dat ie zich aanmeldt. Na enkele dagen ontvangt deze volger de tweede email, afhankelijk van wat je zelf hebt ingesteld. En zo gaat het verder met de volgende emails.
Als een tweede volger zich pas een week later aanmeldt, dan ontvangt deze nieuwe volger de eerste email pas op dat moment. De volgende emails zijn daar op afgestemd.
Bij een opvolgserie is het tijdstip van versturen van de emails afhankelijk van het moment dat iemand zich aanmeldt voor je mailinglijst. Dat betekent dat deze emails heel persoonlijk overkomen.
Zelfstandig of alles in één platform
Update 2021: Inmiddels heb ik al mijn autoresponders op gezegd. Waarom? Omdat ik met het alles in 1 platform Kajabi werk. Dat is zeer uitgebreide software voor je website, online cursussen én je emailmarketing.
De grootte van mijn mailinglijst betekende dat ik bijna meer betaalde voor de autoresponder dan voor mijn website, elearning en autoresponder samen.
Wanneer je overweegt ook een elearning op te zetten en wellicht ook je website, kijk dan eerst even bij mijn Kajabi Gebruikers groep voor extra trainingen en bonussen, voor de prijs van een autoresponder.
Welke autoresponder is de beste?
Er zijn vele verschillende autoresponders beschikbaar. Duur en gratis, uitgebreid en simpel.
Wanneer je net begint en nog geen mailinglijst hebt, kan een simpele autoresponder al voldoende zijn. Er zijn autoresponders die voor de eerste 1.000 volgers gratis zijn.
Wanneer je echt aan de slag wilt met geautomatiseerde emailseries, dan ontkom je niet aan een betaalde variant. Deze beginnen rond de 10 dollar per maand.
Het is onmogelijk op hier alle autoresponders op te sommen. De volgende autoresponders heb ik zelf gebruikt en kan ik aanraden.
ActiveCampaign: De nummer 1 op dit moment. Zeer uitgebreid en zeer betaalbaar. ActiveCampaign heeft de opties uit de zeer dure programma’s naar een betaalbaar niveau gebracht. Begint bij 9 dollar per maand voor 500 volger, maart je betaalt richting de 80 dollar per maand bij 5.000 volgers.
MailBlue: Dit is ActiveCampaign onder een andere naam en duurder. Je betaalt voor de Nederlandse support. Ze hanteren dezelfde prijzen als ActiveCampaign maar dan in euros in plaats van dollars (scheelt 20%).
Autorespond.nl: Nederlands en minder uitgebreid dat ActiveCampaign. Het belangrijkste voordeel is de koppeling met de iDeal shoppingcart. Begint bij € 27 voor 500 volgers.
Mailchimp: Veel gekozen omdat het gratis is tot 2.000 volgers. Daarna loopt het snel op. Als je wat extra functionaliteit wilt, dan moet je een betaald account nemen.
Getresponse: Biedt ook landingspagina’s aan en webinar mogelijkheden bij de duurdere pakketten. Start bij $ 15 voor 1.000 volgers.
Infusionsoft: zeer uitgebreid en zeer duur en menig gebruik is overgestapt op ActiveCampaign inmiddels. Start bij $ 99 per maand voor het uitgeklede basispakket en een instapfee van enkele duizenden dollars.
Ontraport: Idem zeer duur. Start bij $ 79 voor 1.000 volgers. Wordt pas interessant als ActiveCampaign ontgroeit bent…
Welke autoresponder moet ik kiezen?
Welke autoresponder past bij mij? De beste autoresponder is de autoresponder die het voldoet aan jouw wensen en verwachtingen, zoals:
- Is de autoresponder Nederlands of Engels (je emails zijn altijd in de taal die je zelf schrijft en is niet afhankelijk van de software uiteraard)
- De grootte van je mailinglijst
- Je budget
- Kan je volgers wisselen van mailinglijst (bijvoorbeeld na een aankoop)
- Kan je emails sturen op basis van het gedrag van je volgers (email geopend, geklikt, niet geopend)
- Kan je je winkel koppelen aan je mailinglijst
- Hoe bereikbaar is de helpdesk
- Betrouwbaarheid (alle grote en hier genoemde email service providers zijn betrouwbaar)
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen ben ik (sinds 2016) een groot voorstander geworden van ActiveCampaign. Het is zo uitgebreid voor een zeer interessante prijs.
Indien je nog geen keuze hebt gemaakt, probeer dan eens ActiveCampaign uit. De eerste maand is gratis, en voor 9 dollar per maand val je je ook geen buil.
Wat zijn jouw ervaring met autoresponders?
Welke autoresponder gebruik jij? Wat is jouw ervaring daarmee? Welke autoresponder zou jij je vrienden of klanten adviseren? Heb ik hierboven een autoresponder gemist waarvan jij vindt dat ie er wel bij hoort?
Laat het weten hieronder in het commentaarveld.
Succes en groet!
Bastiaan
8 Reacties op "Hoe kun je automatisch mail versturen?"
Hai Bastiaan, ik heb Getresponse nog in gebruik maar er klopt geen ene jota van dus die gaat eruit, hoewel ze wel net hun systeem helemaal aan het veernieuwen zijn. Hoorde van een andere belangrijke gebruiker dat Getresponse de rotste ooit was, maar goed : ze hebben dat dus aangepakt. Ik ben genezen en ga nu net beginnen met Active Campaign . Wilde met Autorespond aan de gang maar vind dat ook veel te duur. En Aweber vind ik ook niks, dus al met al weer 2 jaar verder en nog geen fatsoenlijke lijst opgebouwd. Het moet er nu echt van komen !
Activecampaign heeft de markt echt veranderd in mogelijkheden. Je kan je lijsten natuurlijk importeren. Succes!!
Hoi Bastiaan,
vraag 1, kun je ook beginnen met bijvoorbeeld MailerLite en bij bijvoorbeeld 1000 inschrijvingenover gaan stappen op ActiveCampaign. Ik denk dat de leercurve van Mailerlite wat makkelijker is, plus dat je dan in het begin geen extra maandelijkse kosten hebt. (dus zijn je adressen dan altijd goed over te zetten als je wisselt )
Vraag 2, kun je ook meerdere verschillende clientstromen op 1 abonnement hebben ? dus 2 niet met elkaar te maken hebbende niches bijvoorbeeld.vanuit verschillende domeinen.
ben benieuwd !
groet Edwin
Hi Edwin, overstappen is altijd veel werk want je bent ook je emailseries kwijt. Een mailinglijst zelf is niet moeilijk: exporteren bij de een als csv file en importeren bij de ander. Maar het maken van je series en het veranderen van je optins is de echte klus. Voor 9 dollar per maand zou ik daar niet op willen besparen (penny wise)
Je kan bij de meeste autoresponder meerdere lijsten aanmaken met verschillende afzender info. Als je die lijsten gescheiden houdt, geen probleem. Dus ja, dat kan (bij ActiveCampaign en Aweber zeker, bij Autorespond twijfel ik over).
Ha Bastiaan,
Ik werk ook graag met Autorespond, maar dat wordt snel duur als je lijst wat groter wordt. Ik ga -na een aanbieding, waardoor goedkoper dan 45 euro- voor een andere site nu starten met Enormail.
Wat me nu nog erg bezighoudt is hoe je een eenvoudig crm-systeem kunt koppelen aan je autoresponder. Als daar je volgende blog eens over zou kunnen gaan… 😉
Hi Gerda, autorespond heeft een basic CRM systeem via de betaalde module. En ActiveCampaign ook in de duurdere versies. Enormail weet ik het niet van. Ik zal je voorstel meenemen op mijn ideeen lijst 😉
Ha Bastiaan, ik maak gebruik van MailerLite. Ook gratis tot 1000 namen op de lijst, mét automation. Het is een service uit Estland, maar heeft Nederlandse ondersteuning. Je kunt de taal van je nieuwsbrieven omzetten naar Nederlands (of Duits, Frans etc…). Werkt intuitief, ben er heel blij mee.
Maar een over Mailchimp: daar heb je tegenwoordig ook in de gratis versie automation zitten hoor. Dus voor starters ook heel fijn.
Zo zie je maar, van MailierLite heb ik nog nooit gehoord. Mooi dat Mailchimp dat nu heeft, heb het aangepast. Dank!